Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Amit tudni szeretnél a fonalakról

Milyen anyagból készülhetnek a fonalak?

Fonalat rengetek különböző típusú szintetikus és természetes szálból lehet készíteni. A forgalmazott fonalak részben természetes szálból készülnek, gyapjúból, pamutból, alpakából, lenből, moherből, selyemből és akrilból. Minden szálnak megvannak a maga sajátos tulajdonságai és gyakran keverjük őket, így tudjuk kihasználni mindegyik alapanyag legjobb tulajdonságait. A durvább fonalak erősebbek, tartósabbak, strapabíróbbak, a finomabb fonalak puhábbak és kényelmesebb velük a munka.

Itt olvashatsz a használt alapanyagokról.

Alpaka:
Az alpaka állatról lenyírt szőr. Szerkezete hasonló a birkagyapjúhoz. A puhaságát a szál kicsi átmérője okozza. Puha, strapabíró és selymes természetes szál. Az alpaka szőre nem nemezelődik vagy göbösödik könnyen. Attól függően hogyan fonják, lehet könnyű vagy nehéz. Hasonlít a gyapjúhoz, nem szúr és nem tartalmaz lanolint sem, emiatt hipoallergén. Az alpaka 22 természetes színben érhető el 300-nál is több árnyalatban, a valódi feketétől a barna-feketén át a fehérekig és az ezüstös rózsaszínes szürkeárnyalatokig.

Moher:
Ez a szál az angóra kecskékről származik és luxusalapanyagnak számít. A Moher fonalak melegek mint a gyapjú ám sokkal könnyebbek. Strapabíróak, könnyen, szépen festhetők, viszont nem nemezelődnek könnyen. A moher fonalaknak jellegzetes fénye van, mert különleges módon verik vissza a fényt. Annak ellenére, hogy az elemi szálak viszonylag kemények, a moherből gyakran fonnak könnyű, “habos” fonalakat, így könnyű, különleges darabokat lehet belőlük készíteni.

Gyapjú:
A gyapjú a bárányokról levágott viszonylag durvább elemi szál. Két különleges tulajdonsággal rendelkezik. A szálakon található pikkelyek miatt érzékeny a hőre és nemezelhető. A bárány fajtájától függően a gyapjú tulajdonságai és megjelenése változatos lehet.
A merinói bárányról származó gyapjút tartják a legfinomabb gyapjúnak, az elemi szál finoman recézett és puha. 
A tiszta élő gyapjú egyenesen a bárányról levágott szöszből készül, nem már elkészült gyapjúdarabokból, újra felhasznált szálakból. A géppel mosható gyapjút kémiai úton kezelik, a szál külső szöszös felületét lecsökkentik, így géppel moshatóvá válnak. (lásd még “Superwash”).

Selyem:
A selyemszál egy vékony hosszú folyamatos szál, amit a selyemhernyó gubójából készítenek. A selyemhernyót tenyésztik, a vadselyem vagy Tussah (tuszak) selyem pedig a vadon élő selyemhernyók gubójából készül. A selyemfonal az egyik legerősebb természetes szál és csodálatos kötőfonal készíthető belőle. Nagyszerűen keverhető más szálakkal és szépen festhetők. A műselyem egy műanyag végtelen szál.

Növényi szálak:
Több különféle típusú növényi szálból lehet fonalat fonni, ezek közül kettő a legismertebb: a pamut és a len. 

Pamut: 

A pamut magját körülvevő szál szinte tisztán cellulózból áll. A pamut általában fehér, de zöldes és barnás változatok is léteznek. A pamutszálat a leggyakrabban fonalnak vagy cérnának fonják. A pamutszál gyengébb a lennél viszont erősebb a gyapjúszálnál.

Mercerizált pamut:

Olyan pamutszál, amelyet mercerizálási kezelésnek vetettek alá. Ez a kezelés a pamutszálakat, fonalakat, textíliákat fényesebbé teszi a hagyományos pamutnál. Erősebb is lesz és könnyebben festhető, a fonal pedig jobban ellenáll a penésznek és a dohos szagoknak. A hagyományos pamutnál jobban tartja a formáját és kevésbé megy össze.

Len: 

A len növény szárából kivont elemi szál, strapabíróbb és erősebb minden más szálnál. A len szál viszonylag puha, egyenes, fényes, a korral egyre szebbé válik. Meleg, forró éghajlatú területeken a len viselete a pamutnál is kényelmesebb, mert az egyenes felületű szál miatt jobban elvezeti a hőt, beszívja a nedvességet és gyorsabban szárad.

Poliamid:

A poliamid szál – közismert nevén a nejlon – nagyos erős, strapabíró, könnyű súlyú, könnyen kezelhető, gépben mosható és szárítható, rugalmas szál, így tökéletes más szálakkal való keveréshez, amivel erős és tartós fonalakat, például zoknifonalakat készíthetünk.

Poliakril:

A poliakril egy mesterséges szál - erős és strapabíró, viszont könnyen kezelhető. Jellemző, hogy lágyan eső, lazább felületet ad bármely technikával is dolgozzunk vele.

Milyen információk találhatóak a fonalak címkéin:

Minden fonal címkéjén találunk információt a szál összetételéről, a súlyról grammban, a hosszról méterben, a javasolt kötő- és horgolótű méretéről, a mosási és kezelési utasításokról, jelekről.

“Superwash” vagyis “szupermosott” fonal:

A szupermosott gyapjú egy különleges eljárással kezelt termék, amely lehetővé teszi a mosógépben való mosást. Sokan félnek a gyapjútól és nem szeretik használni, mert félnek, hogy könnyen összemegy (bár vannak, akik szándékosan mossák a gyapjúholmit úgy, hogy összemenjen). A szupermosott technológia lehetővé teszi, hogy aggodalom nélkül használjuk ezt a nagyszerű alapanyagot.

“Oeko-Tex® bevizsgált” fonal:

Az Oeko-Tex® 100 szabványt 1990-es évek elején vezették be, hogy bebizonyítsák a vásárlóknak, hogy a textíliák nem veszélyesek az egészségre. Az Oeko-Tex® 100 Szabvány egy globálisan egységes ellenőrzési és igazolási rendszer a textíliákra, a nyersanyagoktól kezdve a feldolgozás és a gyártás minden lépésénél. A káros anyagok olyan anyagok, amelyek felhasználását a törvény tiltja vagy szabályozza, olyan vegyi anyagok amelyek károsak lehetnek az egészségre. Ezeket megelőzési és egészségvédelmi szempontból ellenőrzik.

A fonalak gyártási helye megtalálható a címkéken.